Tisková konference v Edisonu

21. března 2024

Pestrý výběr filmů z celé Evropy nabídne již od 4. dubna festival Dny evropského filmu (DEF). Letošní v pořadí 31. ročník otevře úspěšná komedie Quentina Dupieuxe Daaaaaalí!, kterou jsme dnes poprvé představili na novinářské projekci v kině Edison.

Ve výstředním filmovém portrétu světoznámého malíře Salvadora Dalího se realita míchá s fantazií a režisér divákům servíruje příběh stejně originální, jako jsou obrazy surrealistického mistra. Sleduje novinářku Judith (Anaïs Demoustier), která se snaží s umělcem natočit rozhovor. Ten si však klade stále bizarnější požadavky. „Nemám Dalího genialitu. Takže můj film je ve vší skromnosti pokusem vzdát mu co nejbláznivější a nejsvobodnější poctu,“ říká režisér Quentin Dupieux, který svěřil postavu Salvadora Dalího hned pětici herců (Gilles Lellouche, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Pio Marmaï, Didier Flamand). Divácký zážitek umocňuje hudba elektronického hudebníka Thomase Bangaltera (Daft Punk). Snímek měl premiéru v loňském roce na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. „Daaaaaalí! mě nadchnul od prvního záběru. Fascinuje mě Dupieuxova hravost, smysl pro absurditu, ale i obratnost, s níž splétá příběh hned v několika rovinách, podobně jako to dělá například Christopher Nolan,” dodává dramaturg festivalu Šimon Šafránek. Pražskou projekci doplní diskuse filmového publicisty Aleše Stuchlého z cyklu Mentální hygiena a v Brně bude po filmu následovat přednáška, která odkryjte fascinující svět surrealistického génia. Film Daaaaaalí! distribuuje společnost Film Europe a festival jej uvádí v české předpremiéře.

Festival Dny evropského filmu v letošním roce nabízí vesměs v české premiéře na tři desítky snímků předních evropských režisérů i objevné debuty nastupující filmařské generace. Novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes, Benátkách či v Karlových Varech. I v letošním roce je pro návštěvníky festivalu připraven bohatý doprovodný program, který nabízí nejrůznější diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny pro děti. Hlavní část Dnů evropského filmu proběhne od 4. do 9. dubna v Praze v kinech Světozor, Edison Filmhub a kině Přítomnost, brněnském kině Art a ostravském Minikině, poté se akce přesune do desítky dalších kin v České republice. Slavnostní vyhlášení vítězů soutěžních sekcí se uskuteční 9. dubna.

Mohlo by vás dále zajímat
Partneři