Důchodci vrací úder!!!

3. dubna 2024

Šmejdi na ně útočí na každém kroku. V bezpečí před nimi nejsou ani doma. Neotevírat cizím nepomůže, do pasti snadno spadnou, i když jen vezmou telefon. Když takto Blagu podvodníci připraví o peníze ušetřené na manželův hrob, chce se s nastalou situací vypořádat čestně, svět kolem si ale důrazně říká spíš o tvrdou odplatu.

Bulharský snímek Blažiny lekce je především skvělý film, se spádem, gradací, plný emocí a úžasně zahraný. Zejména představitelka Blagy Eli Skorčeva si získává srdce diváků i festivalových porot po celém světě. Dostala cenu za ženský herecký výkon vloni v Karlových Varech, kde film získal i Křišťálový glóbus, v Římě zas uspěl u poroty režisér Stefan Komandarev, který je také oceňován za otevření důležitého tématu.

Kriminalita páchaná na seniorech je zvráceným fenoménem poslední doby, o němž nejen často čteme v novinách, ale většina z nás dnes už zná někoho, kdo se s ní setkal osobně. Její metody jsou čím dál sofistikovanější a spektrum pachatelů širší. Od zoufalého vytržení kabelky s důchodem, přes falešné odečty spotřeby energií a podvodné inzeráty, podvodníci upgradují a nyní se promyšlenými psychologickými operacemi masivně vkrádají do obydlí seniorů skrze telefony a internet. Nemluvě o zrůdách typu manželů Stodolových.

Po projekci filmu v ostravském Minikině ve středu 10. 4., se sníženým vstupným pro seniory, nám odborníci na téma nabídnou hlubší pohled na různé aspekty tohoto problému. Hosty besedy Lekce: Nekalé praktiky budou Gabriela Fialová, ředitelka inspektorátu Česká obchodní inspekce - Inspektorát pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj, a Pavel Schweiner z projektu E-Bezpečí. Moderátorkou besedy bude Anna Bangoura.

Mohlo by vás dále zajímat
Partneři